
تولید پروفیل بهدلیل اینکه در ابعاد و اشکال مختلف صورت میگیرد در صنعت آهن آلات و ساخت و ساز یک محصول حائز اهمیت است. فرایند تولید پروفیل معمولا برای کاربریهای مختلف همچون قطعات ساختمانی، پنجرهها، دربها، و محصولات انجام می شود. همانطور که میدانید عملیات فوق اهمیت بالایی دارد زیرا مدیریت کیفیت و دقت در تولید پروفیل در عملکرد این مقطع فولادی مهم است.
پروفیل از جمله مقاطع فولادی است که در ساختمانسازی کاربرد بیشتری دارد و در انواع باز و بسته در بازار مورد استفاده قرار میگیرد. قوطیها اسکلتبندی بسیاری از سازهها مانند در و پنجره را تشکیل میدهند، به همین خاطر قیمت پروفیل تاثیر زیادی بر هزینه تمام شده برخی از سازهها دارد. فرآیند تولید پروفیل به دو روش مستقیم و غیر مستقیم تقسیم میشود. در این مقاله قصد داریم در مورد فرآیند و روشهای تولید پروفیل بحث کنیم.
پروفیل فولادی به دو روش مستقیم و غیرمستقیم تولید میشود که روش غیرمستقیم نسبت به مستقیم، در خط جوش، انحنای سطحی و اندازه اضلاع دقت پایینتری دارد.
فرآیند تولید پروفیل چگونه است؟
پروفیلها به طور کلی در دو نوع صنعتی و ساختمانی قرار دارند. نوع ساختمانی که در اینجا مورد بحث ما هستند، در دو گروه باز و بسته قرار دارند که از لحاظ فرآیند ساخت به دو شیوه نورد سرد و نورد گرم تولید میشوند.
به طور کلی نوعی از ساخت قوطی فولادی، نورد گرم است. در این روش پروفیل با استفاده از شمش داغ فولادی ساخته میشود. در مواردی که پروفیل در سازه شکل جدیتری در ایمنی بنا دارد، از این نوع استفاده میکنند. مدل دیگر، ساخت پروفیل با نورد سرد است. در این روش معمولا ورقها را میآورند و با استفاده از دستگاههای فرمدهی مانند پرس، تغییرات ایجاد میکنند. معمولا محصولات این روش را در سازههای سبکتر استفاده میکنند. زیرا واقعیت این است که پروفیلهای ساخته شده توسط نورد گرم بسیار مقاومت بیشتری دارند. دو نوع دیگر بدون درز جوش و با جوش است.
در بدون درز جوش، ورق را باز میکنند و روی هم میگذارند تا ضخامت پیدا کند. سپس با دستگاه مخصوص ERW بدون جوش پروفیل را میسازند. در روش با جوش، با حرارت برق، ورقها به هم جوش میخورند و پروفیل را تشکیل میدهند.
نوع باز: نبشی، ناودانی و تیرآهن
نوع بسته: پروفیلهای قوطی
نمایی از تولید قوطی به صورت مستقیم را مشاهده میکنید.
نمایی از تولید قوطی به صورت مستقیم را مشاهده میکنید.
ماده اولیه برای تولید این محصول که تأثیر زیادی بر روی قیمت پروفیل، ورق تولید شده توسط کارخانههای فولاد است. این ورقها در گذشته توسط واردات از کشورهای آسیای میانه تأمین میشد؛ اما در حال حاضر کارخانههای فولاد مبارکه، گیلان و اهواز توان تولید این ورقها را دارند.
ورق به کار رفته در فرآیند تولید پروفیل باید دارای خصوصیات مکانیکی خاصی باشد؛ به طور مثال ورق ST37 استانداردهای کافی برای تولید پروفیل را دارا است. البته در نظر داشته باشید ورقها به صورت کلاف در بازار عرضه میشوند و در ابتدای فرآیند تولید پروفیل باید از دستگاههای برش نیمه اتوماتیک و اتوماتیک برای آماده کردن آنها استفاده کرد.
در اکثر کارخانههای تولیدکننده پروفیل، ورق فولادی را از طریق نورد سرد به شکلها و ابعاد متفاوتی در میآورند تا محصول نهایی حاصل گردد (برای مثال نوع باز و بسته به همین شیوه تهیه میشوند) این فرآیند شامل مراحل زیر است:
1. مواد اولیه
همانطور که گفته شد، در ایران پیش از تاسیس کارخانه فولاد مبارکه، مواد اولیه از کشورهای اروپایی و همچنین ژاپن تامین میگردید. اکنون بخش عمدهای از مواد اولیه تولید مقاطع فولادی همچون پروفیل از کارخانه فولاد مبارکه تهیه میشود و مقداری نیز از کشورهای آسیای میانه، برزیل، اروپا و اروپای شرقی وارد میشود.
ماده اولیه مصرفی که ورق است باید دارای ویژگیهایی باشد، از جمله ترکیبات شیمایی خاص و خواص مکانیکی مناسب (این ویژگیها باید مد نظر قرار داده شوند تا در زمان تولید پروفیل برای سازنده و در نهایت برای مصرف کننده مشکلی پیش نیاید). از جمله ورقهایی که این ساختار را دارند میتوان به ورق با استانداردهای، ST37، JIS G 3131 و G 3132 اشاره کرد که دارای ترکیبات شیمیایی خاصی (سیلیس ۰/۳۵، کربن ۰/۳ تا ۰/۱، گوگرد ۰/۰۴، فسفر ۰/۰۴ و منگنز ۰/۵) است.