
ورق روغنی چیست؟
ورق های روغنی به ورق هایی گفته می شود که از طریق فرایند نورد سرد در برابر خوردگی و ضربه مقاوم می شوند. این ورق ها که به ورق های سرد نیز معروفند، برای جلوگیری از اکسید آهن، روغن کاری می شوند. به طور کلی در صنعت فولاد به ورق هایی که از طریق فرایند گالوانیزه سرد تولید شوند “ورق روغنی” و به ورق هایی که توسط نورد گرم تولید شوند “ورق سیاه” می گویند. ضخامت این ورق ها به طور استاندارد بین 0.03 میلی متر الی 3 میلی متر می باشد. عرض این ورق ها نیز بین 100 الی 125 سانتی متر تخمین زده می شود. در واقع ورق های روغنی را باید مطابق با مصارف آن مورد استفاده قرار داد و استفاده نا به جا از آن هیچ کاربرد مفیدی ندارد.
قبل از این که فرایند روغن کاری ورق های فولادی آغاز شود، باید روند گالوانیزاسیون را طی کنند. ورق های فولادی برای مقاوم شدن در مذاب های روی قرار گرفته و پس از مدتی برای سرد شدن به اتاق های مخصوص رهسپار می شوند. سپس فرایند سردسازی بر روی آنها صورت گرفته و آماده اسیدشویی می شوند. در مرحله اسیدشویی نیز تمامی آلودگی ها و ناخالصی ها زدوده می شوند. اکنون ورق فولادی برای روغن کاری به بخش ویژه کارخانه فرستاده می شوند. در این مرحله رنگ های مخصوصی بر روی بدنه فولاد آمیخته شده و آن را در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاوم می کند. در نهایت نیز ورق ها وارد مرحله آنیلینگ می شوند. در این مرحله خواص مکانیکی فلز افزایش یافته و ضخامت و سختی محصول یکنواخت می شود. می دانید
تمامی کارخانه هایی که اقدام به تولید ورق های روغنی می کنند، باید دارای یک سری خط تولید ویژه باشند تا فرایند نورد سرد به طور استاندارد طی شود. در غیر این صورت ورق روغنی از کیفیت مرغوبی برخوردار نخواهند شد. این واحدها از چندین خط تولید مجزا تشکیل می شوند که عبارتند از:
واحد شستشوی الکترولیتی
واحد تمپر میل
واحد قلع اندود
کارگاه غلتک
خطوط اسیدشویی
واحد نورد دو قفسه ای
واحد تاندم میل
کاربرد ورق روغنی
ورق روغنی کاربردهای مختلفی در صنایع گوناگون دارد که البته باید به صورت کارشناسی شده مورد استفاده قرار بگیرند. در ادامه به برخی از کاربرهای مهم این ورق ها اشاره کرده ایم.
استفاده در ساخت اگزوزهای خودرو
استفاده در لوازم خانگی نظیر اجاق گاز
استفاده در صنعت خودروسازی و همچنین استفاده از آنها جهت ساخت ورق های ضد سایش برای قطعات زیرین ماشین
ساخت انواع مخازن فلزی
کاربرد در صنعت رادیاتورسازی