
اصولاً لولههای فولادی در دو نوع اصلی در بازار عرضه میشوند که عبارتند از لوله درزدار و لوله بدون درز. دانستن تفاوت لوله درزدار و بدون درز برای انتخاب آنها بسیار مهم است. همانطور که از نام لوله بدون درز مشخص است، یعنی هیچگونه درزی در آنها به چشم نمیخورد و اصولاً درزی نداشتند که فرایند جوشکاری روی آنها صورت گرفته باشد. تولید این لولهها از طریق دو روش نورد گرم و نورد سرد انجام میشود. در مقابل این نوع از لوله، لوله درزدار قرار میگیرد که با کمک فرایند جوشکاری، درز طولی به هم آمده و مقطع بسته ایجاد میشود. هرکدام از این لولهها کاربردها و ویژگیهای خود را دارند؛ اما سؤالی که مطرح میشود این است تفاوت لوله درزدار و بدون درز چیست؟ برای رسیدن به پاسخ سؤال، مطلب زیر میتواند به شما کمک کند؛ پس تا انتها همراه ما باشید.
لوله بدون درز چیست بررسی اصلیترین تفاوتهای لوله بدون درز و درزدار
لوله بدون درز چیست؟
قبل از اینکه به بررسی تفاوتهای لوله درزدار و بدون درز بپردازیم قصد داریم به این سؤال پاسخ دهیم که لوله بدون درز چیست؟ برای تولید این لولهها به شمش فولادی گرد یا همان بیلت فولادی نیاز است. هرکدام از این روشها نیز مراحل خاص خود را دارند. در نورد گرم نیاز است تا بیلتهای اولیه تا دمای مناسب گرم شوند و سپس فرآیندهای شکل دهی لازم شامل سوراخ کاری و سمبه زنی، نورد، کشش، تابگیری و غیره روی آنها انجام شود. لولههای بدون درز را میتوان از آلیاژهای متفاوت (معرفی انواع آلیاژهای استیل) و در قطرها و ضخامتهای مختلف تولید و به بازار عرضه کرد. با افزایش قطر و کاهش ضخامت، هزینههای تولید نیز افزایش پیدا میکنند.
معروفترین روش تولید لولههای بدون درز، روش مانیسمان است. این فرآیند در دسته فرآیندهای گرم قرار میگیرند و محصول نهایی یک لوله بدون درز با کیفیت است. در شبکه لولهکشی پالایشگاهها، نفت و گاز، کشتیسازی، تولید مبدلهای حرارتی و مخازن تحتفشار، تاسیسات صنعتی و ساختمانی و همچنین صنایع شیمیایی این لولهها بهوفور مورد استفاده قرار میگیرند. این لولهها ویژگیهای بسیار مطلوبی دارند که از جمله آنها میتوانیم به تحمل فشار و حرارت بیشتر، مقاومت به خوردگی بالا، طول عمر بیشتر، دوستدار محیطزیست بودن، شکلپذیری مناسب و استحکام بالاتر اشاره کرد.
لوله درزدار چیست تعریف لولههای بدون درز و درزدار
لوله درزدار چیست؟
حال قصد داریم به بررسی این سؤال بپردازیم که لوله درزدار چیست؟ برای تولید این لولهها از رول فرمینگ یا دستگاه نورد غلتکی (انواع روش های شکل دهی ورق استیل) استفاده میشود و به کمک آن ورق استیل را به شکل لوله گرد و مقاطع چهارگوش درمیآورد. برای جوش دادن لولههای درزدار روشهای مختلف جوشکاری استفاده میشود تا لبههای ورق فرم داده شده به هم جوش شوند. تولید این لولهها میتواند در سایزهای بسیار بزرگ انجام گیرد. در واقع محدودیتی برای سایزهای بسیار بزرگ و یا کوچک برای تولید لولههای درز دار وجود ندارد. برای انتقال آب، نفت یا گاز در مقادیر زیاد استفاده از لولههای درزدار بسیار رایج و پرطرفدار است. تولید این نوع لوله نسبت به لولههای بدون درز هزینه کمتری دارد. اما تفاوت لوله بدون درز و درزدار چیست؟ در ادامه قصد داریم به پاسخ این سوال بیشتر بپردازیم.
بیشتر بخوانید : توسعه آلیاژهای استیل به کمک هوش مصنوعی
آیا میدانید تفاوت لوله بدون درز و درزدار چیست؟
تفاوت لوله درزدار و بدون درز باتوجهبه پارامترهای مختلفی تعیین میشود. همانطور که از مطالب بالا متوجه شدید، لولههای بدون درز و درزدار در فرایند تولید با یکدیگر تفاوت دارند و بزرگترین تفاوت آنها وجود و یا عدم وجود درز جوشکاری شده است. این تفاوت را میتوان موثرترین تفاوت برای انتخاب یکی از آنها دانست. اما آیا میدانید این نکته باعث چه تفاوتهای دیگری در آنها میشود؟ ادامه مطلب میتواند شما را به جواب این سؤال برساند.
ویژگی اول: استحکام و قدرت
اولین پارامتری که در تفاوت لوله بدون درز و درزدار به نظر میرسد، استحکام و قدرت است. لولههای بدون درز قابلیت تحمل فشار و بار بیشتری به نسبت لولههای درزدار دارند؛ زیرا هیچ نوع درز و نقطه ضعیفی ناشی از ناهمگن بودن جداره در آنها مشاهده نمیشود. اما این ویژگی در لولههای درزدار متفاوت است. ازآنجاییکه جوشکاری در فرایند تولید آنها به کار گرفته میشود، 20 درصد فشار و بار کمتری را در مقایسه با لولههای بدون درز تحمل میکنند؛ پس در یک جمعبندی ساده باید اینطور بگوییم که عملکرد لولههای بدون درز در ویژگی استحکام و قدرت، بسیار بهتر از لولههای درزدار است.
تفاوت لوله بدون درز و درزدار تفاوت لولههای درزدار و بدون درز از نظر استحکام
ویژگی دوم: طول و سایز
تفاوت لوله درزدار و بدون درز در پارامتر طول نیز مشهود است. ازآنجاییکه روند ساخت لولههای بدون درز سختتر و پرهزینهتر است، لولههای بدون درز دارای طول نسبتاً کوتاهتری نیز هستند. امکان تولید لولههای درزدار در طولهای زیاد و پیوسته میسر است. اندازه لولههای بدون درز معمولاً کمتر از 24 اینچ است؛ اما چنین محدودیتهایی را در لولههای درزدار مشاهده نخواهید کرد.
بیشتر بخوانید : چرا پولیش فلزات یا پرداختکاری فلز مهم است؟ | درک ویژگی زبری و روش تعریف آن
ویژگی سوم: مقاومت در برابر خوردگی
یکی دیگر از تفاوت لولههای درزدار و بدون درز مقاومت به خوردگی آنهاست. مقاومت لولههای بدون درز در برابر انواع خوردگی بسیار بیشتر از نوع درزدار است. نواحی جوش داده شده در لولههای درزدار بیشتر در معرض خوردگی قرار میگیرند؛ در نتیجه مقاومت آنها در برابر خوردگی نیز بسیار کمتر است. ناحیهی جوشکارری در لولههای درزدار بسیار مستعد خوردگی است و صنعتگران در محیطهای خورنده تا حد امکان از این لولهها استفاده نخواهند کرد. در یک نگاه کلی باید بگوییم که لولههای بدون درز در یک پارامتر دیگر نیز برنده میدان هستند.
ویژگی چهارم؛ کیفیت سطح و هزینه
سطح لوله بدون درز ناهمواری زیادی دارد؛ زیرا برای تولید آن فرایند سمبه زنی و نوعی اکستروژن به کار رفته است؛ اما لوله درزدار در مقایسه با لوله استیل مانیسمان سطح پرداخت بهتری دارد و میتوانید شاهد کیفیت بالاتری از آن باشید. لوله بدون درز پس از فرآیند تولید باید پرداخت سطحی شود تا بتوان از آن استفاده کرد. که این مورد باعث هزینه بیشتر برای نهایی شدن لوله بدون درز است. بهعنوان یک نکته کوتاه باید بگوییم که تولید لوله بدون درز به هزینههای بیشتری نیاز دارد؛ اما بهطورکلی لوله درزدار گزینه اقتصادیتری به شمار میرود.